Svatko ima svoj način meditacije, relaksacije i resetiranja. Moja metoda chillanja je kreativa. Kad osjetim potrebu da se resetiram i prebacim misli i osjećaje ne samo na nulu, već u pozitivu tada radim nešto kreativno. Kreativnost o kojoj sada pričam je pisanje, crtanje, oslikavanje, stvaranje svakakvih ukrasnih predmeta. Doslovce ručni rad – DIY. Moja opsesija, naravno uz teglice za sadnju ukrasnog i začinskog bilja, su staklenke za čuvanje začina i razne drvene kutijice i posude.

Danas sam iskoristila “pauzu” od posla i ukrasila dvije drvene kutijice decoupage tehnikom. Nije mi trebalo puno vremena, a sve potrebno imala sam kod kuće – razne dekorativne salvete, kistove i posebno lak ljepilo za salvete. Kutijice sam kupila u Offertissimi.

 

decoupage-pribor

 

 

O découpage tehnici

Decoupage (dekupaž) tehnika zapravo je oslikavanje predmeta od drva, stakla, plastike, metala, porculana i slično salvetama ili komadićima papira. Riječ decoupage dolazi od francuske riječi “découper”. U prijevodu to znači “isjeći” ili “sjeckati”. Ova tehnika se sastoji od lijepljenja isjeckanih i aranžiranih papira na neku obojenu površinu.  Vrlo važan, završni dio ove tehnike je lakiranje.

decoupage-tehnika
Foto: Rahela Lončarić
Sukulentarij – krov fenjera oslikan decoupage tehnikom

 

 

No, iako naziv découpage dolazi iz francuskog rječnika, sama tehnika zapravo potječe iz Kine. Ovom tehnikom možete oslikati ili potpuno renovirati namještaj, okvire za slike, korice knjiga, razne tegle i posude za cvijeće. Obične kutije možete pretvoriti u ukrasne, a starim dosadnim predmetima udahnuti novi cool izgled…

Naravno, niste ograničeni samo na salvete i papir, koristiti možete fotografije, tanke tkanine ili čipku. Za izrezivanje detalja trebaju vam škare ili skalpel, a za nanošenje ljepila i zaštitnog laka dva kista. Ako površina na koju primjenjujete decoupage tehniku nije jednobojna možete ju prethodno pobojati, za to birajte akrilne boje.

Pravilno nanošenje salveta ili ukrasnih slojeva na površinu potrebno je raditi polako i pažljivo, komadić po komadić i pritom dobro istisnuti zrak ispod motiva. Meni se ponekad naprave nabori i meni to ne smeta. To po meni daje jedan poseban šarm i vintage štih.

Sve što vam je potrebno za kreativno izražavanje decoupage tehnikom možete pronaći u CHEMACO hoby art centru kao i detaljnije informacije o decoupage tehnici.

 

decoupage-tehnika
Foto: Rahela Lončarić
Sukulentarij u drvenom kovčegu oslikanom decoupage tehnikom

 

Moje ukrasne kutijice

Kako nisam baš ljubiteljica kičeraja odabrala sam salvetu pastelnih boja i dekorirala samo poklopac kutijicama. Ostatak sam namjerno ostavila izvorno jelovo drvo jer mi se tako baš sve dobro uklopilo.

Kutijice mogu poslužiti za bilo što, čuvanje nakita, raznih sitnica, čaja, kovanica…

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: