Možda kasnim s otkrićem ali za mene GHEE je novost, a znaš kako kažu: za zdrave navike nikada nije kasno. Spletom okolnosti dobila sam direktno s izvora (hvala draga Berna) uzorke proizvoda koji sadrže Ghee maslo i naravno sam Ghee maslac. Potpuno sam oduševljena i uvodim Ghee u svakodnevnu prehranu, jer ta odluka ide ruku pod ruku s mojom odlukom da promijenim prehrambene navike i pripazim na kvalitetu namirnica koje unosim u organizam.

Kako ja osobno ne znam sve o Ghee-u u nastavku ću se poslužiti s izvornim tekstom od proizvođača people2people d.o.o. kako bi pojasnila kako se proizvodi i koje su njegove blagodati.

Što je Ghee?

Iza staroindijskog naziva GHEE, krije se pročišćeni maslac, čista mliječna masnoća koja se dobiva tradicionalnim postupkom od najkvalitetnijeg maslaca.

Taj jedinstveni prirodni proizvod, kojega su istinski ljubitelji zdrave hrane prepoznali u cijelom svijetu, pripravljan je od davnina i u našim krajevima, kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, te se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti.

Ghee ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe preosjetljive na mlijeko i mliječne proizvode. Pozitivno utječe na balans svih tjelesnih i mentalnih funkcija, te djeluje preventivno u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta.

Pomaže apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrži vitamine: A, D, E i K te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina.  Ne sadrži transmasne kiseline. Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile.  Ghee ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina.

Na Ghee maslu možete kuhati, dinstati, pržiti, možete ga mazati na kruh, ispeči kokice ili palačinke…

 

ghee-people2people

 

Zašto koristiti Ghee?

Ghee povećava hranjivu vrijednost hrane. 100 g masla sadrži:

  • energetsku vrijednost od 895,5 kcal/3681,5 kJ
  • bjelančevine < 0,5 g
  • ugljikohidrate < 0,35 g
  • 99,5 g masti (od toga zasićene masne kiseline 73,4 g)

Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina (CLA), te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi. Sadrži minimalno 99,6% mliječne masti, 0,4% slobodnih masnih kiselina i ne više od 0,1% vlage. Ne sadrži laktozu.

Poznato je da Ghee sadrži nekoliko zasićenih i nezasićenih masnih kiselina koje ulaze u metaboličke procese i pomažu pri zacjeljivanju rana i opeklina, pomažu u sprečavanju čira na želucu, učinkovite su pri liječenju očnih infekcija.

Ghee sadrži kratkolančane masne kiseline koje gheeju omogućavaju dulje vrijeme skladištenja i laku probavljivost. Sadrži polarne lipide koji imaju ulogu smanjivanja kolesterola, prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, usporavanja Alzheimerove bolesti.

Ghee je bogat konjugiranim linolnim kiselinama (CLA) koje privlače pažnju znanstvenika radi prevencije dijabetesa, pretilosti, ateroskleroze i mnogih drugih zdravstvenih problema poput  inhibiranja, usporavanja rasta više vrsta tumorskih stanica (debelog crijeva, dojke, probavnog trakta), mogućnosti podizanja imuniteta, te poboljšanja zdravlja kostiju.

GHEE proizvodi tvrtke people2people d.o.o. proizvedeni su u Hrvatskoj, sasvim su prirodni – bez aditiva i konzervansa. Ručno su rađeni po tradicionalnoj recepturi i preporučujem ih svima koji brinu o svom zdravlju!

Završit ću ovaj post s Ghee sloganom:

OSVIJESTI ŠTO JES(T)I!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: