knjige

Knjiga kao predmet ima svoju suhoparnu i dosadnu definiciju:

Knjiga je ukoričena tiskana omeđena publikacija od najmanje 49 stranica (UNESCO-va definicija), odnosno, knjiga je tiskana kolekcija papira. Ukoričena tiskana publikacija koja sadrži manje od 49 stranica naziva se brošura. – Wikipedia

Za mene je knjiga puno više od ukoričenih stranica, prije svega izvor znanja i novih informacija. Knjiga me tjera na razmišljanje, ponekad me izaziva da propitkujem svoje stavove i već formirana mišljenja o koječemu. Čak bih rekla da s knjigom mogu voditi konverzaciju.

Čitajući knjigu u mislima mogu otputovati bilo gdje na svijetu. Ako se dovoljno dobro uživim u priču mogu sjediti na krevetu u pidžami, a zapravo biti na 5. Aveniji ili na Obali Bjelokosti. S knjigom stvarno ne može biti dosadno – otrcana fraza ali za mene istinita. Naviku čitanja knjiga vučem još iz osnovne škole jer u to doba nismo imali internet i mobitele. Jedini način zabave bila je  igra na otvorenom, TV ili knjiga. Tako da igra na otvorenom bila je odabir broj jedan, a kad bi bilo ružno vrijeme dosadu sam kratila čitanjem knjiga. Mama je radila u knjižari…2+2=4

 

vintage-books

 

You cannot open a book without learning something.  – Confucius

 

Biram knjige prema raspoloženju ili potrebi.  Ako imam potrebu proširiti znanje ili sastaviti blog o nečemu što nije moje područje tada čitam stručnu literaturu. Kad mi je dosadno i želim se nasmijati i zabaviti bez naprezanja mozga tada biram chic – lit, lagano žensko štivo. Obožavam skupljati kuharice i knjige o uzgoju bilja. Često čitam knjige tematski vezane za osobni rast i razvoj.

Iako sam digitalna ovisnica i sve je kod mene u digitalnom obliku, knjiga je iznimka i vjerujem da će tako i ostati. U digitalnom obliku kod mene su samo brošure i priručnici…Knjiga će uvijek biti tvrdih ili mekih korica u papirnatom izdanju. Knjige su za mene neizostavni dio uređenja doma, polica s knjigama vizualno upotpunjuje dizajn.

 

polica-s-knjigama

 

Baš kao u knjižnici

Nikad dosta knjiga. Uvijek mi treba “samo još ovih par”….Još uvijek nisam ispunila svoju želju da jedan zid posvetim samo knjigama – polica od stropa do poda cijelom širinom zida puna, krcata knjigama, baš kao u knjižnici. Ne volim posuđivati knjige od drugih jer mi se teško rastati od njih nakon čitanja. Radije kupim svoj primjerak za policu. Nisam čak ni član gradske knjižnice, jer sam sebična po pitanju knjiga i želim ih samo za sebe. Svjesna sam da ih možda neću sve stići pročitati, no nije bitno, veseli me pogled na policu s knjigama i mogućnost biranja koja je sljedeća na redu.

 

Every book you pick up has its own lesson or lessons, and quite often the bad books have more to teach than the good ones.  – Stephen King

 

I ovim kratkim tekstom otvaram KNJIGUTAK, novo poglavlje na mom blogu posvećeno knjigama – čitanju i kolekcionarstvu knjiga. Pisat ću osobni osvrt na knjige koje pročitam, servirati vam informacije o svježim hit naslovima i truditi se da pojedina evergreen izdanja (jednostavno-moraš-pročitati) ne padnu u zaborav .

Vaši prijedlozi i komentari su dobrodošli, ali to već i sami znate!

Eto, to su knjige za mene, a što su knjige za tebe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: