Ovo vam vjerojatno zvuči kao naslov filma o super heroju, u najmanju ruku…ili bajka o mljevenom izdanju Shreka….No, ne radi se o superheroju već o superhrani, matcha prahu koji se pojavio još u 12. stoljeću u Japanu gdje je nastala cijela kultura ispijanja čaja.

 

matcha-prah

 

Matcha je zapravo zeleni čaj smrvljen u fini prah i originalna Matcha dolazi iz Japana. Sadrži karotin, katehin i vitamine A,B,C i E što ga čini izuzetno zdravim za ljudski organizam.

S Matcha prahom prvi puta sam se susrela prije dvije godine ali u obliku soka kombiniranog s matcha čajem. Fantastičan, lagan pomalo gorak okus u kombinaciji s limunom. Poprilično mi se svidio napitak pa sam krenula u potragu za samim prahom. Našla sam ga vrlo brzo no nisam bila oduševljena cijenom koja je paprena.

Zašto je cijena toliko visoka?

 

Objašnjenje sam pronašla u Kući zelenog čaja:

Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je finom prahu riječ.
– Kuća zelenog čaja

Koji su benefiti matcha čaja?

 

  1. Prije svega matcha organizmu daje duhovnu, mentalnu i fiziološku snagu. Uklanja tromost i nedostatak energije.
  2. Prirodni sastojak biljke čaja je L-teanin, aminokiselina koja je zaslužna za dvojako svojstvo matcha čaja: smiruje i stimulira organizam. Koriste ga kineski daoisti i japanski Zen budistički redovnici kao sredstvo za opuštanje i meditaciju, a da pritom ne gube fokus i ostaju na oprezu.
  3. Matcha čaj pojačava pamćenje i koncentraciju.
  4. Bogata je antioksidansima – čarobnim hranjivim tvarima i enzimima odgovornim za borbu protiv negativnih učinaka UV zračenja, dajući našoj koži mlađi izgled. Prednost Matcha zelenog čaja je u tome da samo jedna zdjela sadrži pet puta više antioksidansa nego bilo koja druga hrana.
  5. Sagorijeva kalorije – ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da sagori masnoću oko četiri puta brže od prosjeka. Opet, za razliku od mnogih dodataka prehrani koji se trenutno nalaze na tržištu, matcha ne uzrokuje nikakve negativne nuspojave kao što su povećana brzina otkucaja srca i visoki krvni tlak.
  6. Snažan je detoksifikator koji prirodno uklanja teške metale i kemijske toksine iz tijela.
  7. Osnažuje imunološki sustav organizma i jača otpornost.
  8. Snižava razinu kolesterola.

 

Kako pripremiti matcha čaj?

Matcha čaj se, za razliku od standardnog zelenog čaja, uvijek treba pripremati svjež i odmah konzumirati. Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je još u davna vremena opisao danas tradicionalni način pripreme čaja i stvorio cijelu kulturu ispijanja čaja u Japanu.

 

Za pripremu vam prije svega treba Cha-sen, bambusova metlica kojom se muti čaj.

Priprema:

1-2 grama praha matche stavite u matcha šalicu te prelijte vodom od 60 stupnjeva.
Čaj miješajte bambusovom metlicom dok se ne napravi pjena. Što čvršće izmutite pjenu, to će čaj biti bolji.

 

Matcha u kulinarstvu

Matcha se u Japanu i Europi koristi i kao dodatak nekim jelima, primjerice sladoledu, čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima. Broj kulinarskih majstorija koje sadrže matcha prah iz dana u dan raste, no s obzirom na cijenu praha i količinu koju treba ubaciti prema receptu, ja bih rekla da su to poprilično skupe delicije. Bilo kako bilo, matcha je moj favorit u prahu i najviše ju volim u obliku napitka.

 


Izvor informacija o benefitima matche: http://www.naturallivingideas.com/10-amazing-benefits-of-matcha-green-tea/

%d bloggers like this: