smilje

 

Smilje ili u narodu poznatija kao Zlatnocvita trava, biljka je iz južnih krajeva i raste uz more. Vrlo je rasprostranjena i često pokriva velike površine kamenjara, te nerijetko viri iz pukotina stijena. Moglo bi se reći da raste kao drač, no nikako ne zaslužuje tu titulu.

Taj isti drač u Francuskoj je prije par godina postao pravi hit u kozmetičkoj industriji i smilje je ponijelo titulu Immortelle ( što u doslovnom prijevodu znači besmrtno) jer mu cvijet nikada ne vene. Cvijet smilja čak i kad je ubran i posušen, i dalje je zlatno žute boje..

Smilje je trajnica koja traži samo obilje sunca, a zauzvrat pruža ljekovita eterična svojstva koja pretočena u razne kozmetičke preparate rade čuda našoj koži i organizmu općenito. Izuzetno snažno regeneriraju kožu, čine ju mekšom, glađom, elastič­ni­jom i jednostavno – mlađom.

 

Smilje – dekorativna i aromatična biljka

smiljeGrmolika biljka Smilje (lat. Helichrysum italicum) privlači pažnju svojom srebrnkastom bojom, a žuti cvjetovi u obliku pufastih gumbića osvajaju na prvu.

Njegov opojan slatkasti miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo kulinarske stručnjake i gurmane jer njegovo sušeno lišće blagog okusa po curryju odličan je dodatak juhama i varivima.

Ova prekrasna i dekorativna biljka često krasi vrtove i cvjetne gredice jer je, posađen u redove,  idealan za stvaranje geometrijske forme. Ja osobno smilje sadim u žardinjere na balkonu u kombinaciji s lavandom i ružmarinom. Kako njegovi sušeni cvjetovi ne gube boju često se mogu naći kao dio cvjetnih aranžmana i potpuri mirisnih setova.

 

Ljekovita svojstva smilja

Kozmetička industrija, pogotovo proizvođači preparativne kozmetike, najveći su konzumenti ulja od smilja. I tu zapravo leži snaga ljekovitosti ove besmrtne biljke – liječenje kožnih bolesti, uklanjanje mrlja i nepravilnosti, “peglanje” bora i strija, pročišćavanje i pomlađivanje kože.

Čisto ulje od smilja izuzetno je skupo jer za samo jednu litru ulja potrebna je tona svježih cvjetova. Stoga su pripravci poput krema, losiona, hidrolat ili macerat najzastupljeniji na tržištu.

smilje

Da ne nabrajam samo prednosti za uljepšavanje i pomlađivanje, smilje može biti od velike koristi sportašima i rekreativcima za opuštanje mišića nakon napornog treninga. Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve – alfa, beta i gama kurkumen – te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva.

Čaj od smilja tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod suzbijanja astme i kašlja, migrene, jetrenih tegoba, reume, crijevnih nametnika i konstipacije (zatvora).

*Napomena: trudnice trebaju izbjegavati čaj od smilja i eterično ulje!*

 

Ironija u besmrtnosti

Iako smilje slovi kao besmrtna biljka zbog povećane potražnje od strane kozmetičke industrije ono je zapravo ugrožena biljka. Zakon o zaštiti prirode smilje tretira kao zaštićenu biljnu vrstu. Zato je za njegovo branje potrebno ishoditi dozvolu i poštivati uvjete pod kojima se smije brati.

 

 


Izvor informacija:

Slobodan Kolić, Prirodna medicina – printano izdanje, priručnik

Lesley Bremness, Sve o bilju – printano izdanje, knjiga

Istaknuta fotografija – izvor: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: