Od kad znam za sebe imam potrebu sve odraditi što je prije moguće, bez odgađanja i bez razmišljanja o odgađanju. I sve bi to bilo ok da s tom svojom navikom ne izluđujem okolinu jer i od njih ne očekujem ništa manje ni sporije.  Sve mora biti gotovo jučer!

No, kako godine prolaze i kako mi se životne okolnosti, pogotovo u poslovnom segmentu, mijenjaju vrtoglavom brzinom, moja koncentracija popušta na sve strane. Naravno, kad shvatiš da si zapravo u zamci komforne zone ( ali okrenute naglavačke ) postaje ti jasno da ne moraš baš sve odraditi jučer, ni danas, pa čak ni sutra. Bitno je da odradiš prema prioritetima.

Ponekad si natovarim na popis stvari koje uopće ni ne treba rješavati jer će se u periodu odgađanja riješiti same od sebe! Da, da….isprobala sam i djeluje. Također sam primijetila da što je popis duži a rokovi kraći, ja sam produktivnija.

 

Kako sam ukinula jedan radni dan po vlastitom izboru

Evo već neko vrijeme živim kao freelancer i još uvijek ispipavam teren, tražim gdje su granice….

Granice su tamo gdje ih sama postavim.

Kad sam radila u tvrtkama gdje poslodavac regulira radno vrijeme ukalupila sam se u okvire sasvim ok, no to nužno ne znači da mi je to odgovaralo. Naprotiv, bilo je dana da sam nabacila majicu na kojoj je pisalo: Today has been cancelled, go back to bed! i taj statement je bio jasan odraz mog trenutnog raspoloženja. Često sam maštala kako bi primjerice srijeda bila idealan dan za odmor od prve polovice tjedna.

Sada, kada imam mogućnost „ukinuti” radni dan kad god poželim, koristim tu priliku ali vrlo rijetko jer radim ono što volim pa mi baš i nije potrebna pauza.

 

Tanka je granica između uspjeha i neuspjeha

Zamka br.1

Lako ćemo….

Ukinuti jedan dan u tjednu je lako, no nije baš pametno. Ako nisi ful organizirana i odgovorna osoba, lako se možeš uloviti u zamku….Primjerice, imaš popis zadataka i kreneš lagano rješavati jedan po jedan, no pažnju ti odvuku notifikacije s društvenih mreža, pa malo zaglaviš na mailovima, zazvoni telefon….next thing you know evo te vani na kavici s ekipom koju nisi vidjela godinama jer nisi imala vremena….

U nekom trenutku krene priča o tvom novom poslovnom pothvatu i osjetiš grižnju savjesti. Sjediš na kavi, bezbrižno, a popis taskova se neće smanjiti sam od sebe. Onda si daješ lažna obećanja poput: ma nema brige, sutra ujutro se bacam na posao i riješim to do podneva.

Sutra se ponavlja situacija od jučer, a popis je sve duži i duži….a tepih sve manji i manji. Pod tepihom više nema mjesta! Pali se crveni alarm, a na majici piše: PROKRASTINATORICA!

Ne brini, i za to ima lijeka. Sastavi popis neodrađenih zadataka, digni guzicu i odradi ih!!! Zaboravi strah, sram, nelagodu i ostale izgovore!

 

Zamka br.2

Nepoštivanje svog radnog vremena

Gotovo svako ujutro ljubazno zamolim dragog da prošeće pinčicu Lady da ne moram izlaziti iz kreveta. Sad kad to pišem shvaćam kako vam to vjerojatno zvuči bezobrazno s moje strane jer ja ne moram na posao, ali to nije tako. Bez obzira na to što radim od doma to ne znači da ne radim ili da ja imam više vremena od njega. Moje vrijeme jednako je vrijedno kao i njegovo.

Kad bih odradila prvo sve obveze koje imam poput šetanja Lady, kupovina namirnica, kuhanje ručka, čišćenje stana moj radni dan počeo bi vjerojatno oko 13h. Što bi značilo da radim popodne??? Ha ha ha…

Brzo sam shvatila da treba jasno postaviti granice između ”radnih obaveza” i ”privatnih obaveza”.

Uvijek imam plan aktivnosti za naredni tjedan i pokušavam ga se pridržavati. Nije uvijek lako ali izbacila sam tepihe iz stana tako da opcija pometanja pod tepih nije opcija.

 

Zamka br.3

Baš-me-briga styling

Kako je vrijeme prolazilo, a ja svaki dan doma…sama…u jednom trenutku sam ulovila svoj odraz u ogledalu. Moram ti priznati nije bio dobar prizor, uopće. Uz sve ”udobne” cunje ( koje su više nalik na pidžamu nego na odjeću ) samo su mi još nedostajali vikleri, šlafrok i kroksice. Grozno!

Dress up, show up and never give up!

Uredi se za sebe. Pravi se kao da imaš važan sastanak sama sa sobom.

Zauzimanje stava – ne moram, pa ni neću – nije dobro. Svako jutro imam naviku ostati sat vremena u krevetu i uz šalicu kave pročekirati sve društvene mreže i mailove. Nakon toga ustanem, naravno nabacim tonu make up-a i riješim frizuru. Outfit je više – manje nešto udobno, ali dovoljno pristojno da mogu bez srama poštaru otvoriti vrata ili prošetati Lady po kvartu. Sve u svemu u 9:00 sam za radnim stolom.

 

Zamka br.4

U svoja 4 zida

Rad od kuće ili gdje god je wi-fi signal ne znači da doslovce moraš biti zatvoren u svoja 4 zida. Čak dapače, kao freelancer nećeš baš imati puno otvorenih opcija za nalaženje novih angažmana ili klijenata ako sjediš kod kuće i visiš na kompu cijeli dan. Barem meni to ne funkcionira.

Moraš izaći van komforne zone, moraš prodavati svoje usluge i dati svijetu do znanja:

  • da postojiš
  • da imaš rješenje za njihov problem
  • da si otvoren za suradnju
  • da si pouzdana osoba
  • da si stručan u svom području rada
  • da si kompetentan za rješavanje njihovih problema

Educiraj se! konstantno. Jer znanje iz 2001. vjerojatno više nije bog zna što. Milenijalsi će te pregaziti ako nisi u korak s vremenom i novim znanjima. Postoji puno besplatnih tečajeva, edukacija i seminara koje možeš pronaći na internetu.

Poveži se s ostalim freelancerima jer svatko od njih ima svoju priču koja se s tvojom može odlično nadopunjavati. Uči od njih, pomozi im ako si u mogućnosti jer sigurna sam da se možeš staviti u njihove cipele u puno segmenata. Nikad ne znaš kuda te nova poznanstva i iskustva mogu odvesti…No jedno je sigurno: popit ću još puuuuno kava dok ne nađem novog klijenta. Srećom obožavam kavu!

Ovo je bilo moje iskustvo, hvala ti na čitanju. Ostavi komentar kako je kod tebe, vladaš li svojim vremenom kao profić ili si tek u fazi početnika?

Poosa, Rahela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: