Smilje je sa svojim čarobnim svojstvima napravilo pravu revoluciju u kozmetičkoj industriji, pogotovo u Francuskoj. A priču o ljepoti, šarmu i stilu Parižanki mislim da nije potrebno prepričavati.

dalmatiaherbsVeć sam pisala o prednostima ove ljekovite biljke i ljekovitim svojstvima smilja, no ovoga puta želim predstaviti konkretne proizvode od smilja.

Radi se o sasvim novom brendu na Hrvatskom tržištu pod imenom Dalmatia Herbs. Proizvodi su nastali u Hrvatskoj od smilja, organski uzgojenog pod dalmatinskim suncem. Pakirani su u Miron Violet staklenim bočicama koje ih štite od sunčeve svjetlosti i čuvaju njihovu vrijednost i učinkovita ljekovita svojstva.

 

Ulje od smilja

Ulje se radi od cvjeta smilja, a za samo jednu litru potrebna je tona svježih cvjetova. Eterično ulje smilja sadrži posebna svojstva koja djeluju antibakterijski, antigljivično i protuupalno. Koristi se na razne načine, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja i jačanja imuniteta. Ženama će, naravno, najinteresantniji biti učinak na kožu.

 

ulje-smilje
FOLLOW DALMATIAHERBS ON INSTAGRAM

 

 

Kozmetička industrija, pogotovo proizvođači preparativne kozmetike, najveći su konzumenti ulja od smilja. I tu zapravo leži snaga ljekovitosti ove besmrtne biljke – liječenje kožnih bolesti, uklanjanje mrlja i nepravilnosti, “peglanje” bora i strija, pročišćavanje i pomlađivanje kože.

Ulje smilja također se koristi za:

 • liječenje i zarastanje rana
 • rješava problem akni
 • uklanja infekcije
 • smiruje upalu kože i opekline od sunca
 • smiruje upalu mišića i zglobova
 • djeluje protualergijski
 • liječi prehladu, bolesti jetre i poremećaj žuči
 • rješava probavne probleme – zatvor, bolove u trbuhu i nadutost
 • poboljšanje živčanog sustava
 • pozitivno utječe na zdravlje srca i snižava krvni tlak
 • pomaže kod teških respiratornih stanja
 • uklanja nesanicu

Savjeti za upotrebu na koži

Ulje od smilja najbolje je kombinirati s maslinovim i kokosovim uljem, uljem lavande ili shea maslacem. Na internetu je dostupno puno recepata i savjeta kako koristiti ulje od smilja prema različitim potrebama.


Hidrolat od smilja (cvjetna vodica)

Hidrolat od smilja zbog svog protuupalnog i blago analgetskog djelovanja izvrstan je za sportaše koji naporno treniraju. Smanjuje grčeve u mišićima te ih opušta. Također je poznat po snažnom učinku protiv modrica i hematoma, a nakon bilo kakvih operacijskih zahvata rane vrlo brzo zarastaju.

hidrolat-smilje
FOLLOW DALMATIAHERBS ON INSTAGRAM

 

Iznenađujuće dobro djeluje u obliku vodice za ispiranje usta ( razrijediti s vodom u omjeru 50:50 ) kod gingivitisa ili paradentoze, i to dva puta na dan kroz 6 mjeseci.

U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu, a preporučuje se koristiti ga za ubrzano zacjeljivanje kože nakon tetovaža ili piercing-a. Odlično regenerira kožu, pojačava mikrocirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje ožiljaka. Ako ga koristite kao tonik ili u obliku kompresa može umanjiti podočnjake.

Kod masne kože proširenih pora pomaže jer blago steže pore.

Hidrolat smilja je i dobar čistač jetre, te se uzima oralno kod terapije redovnog čišćenja organizma, tretmana alergija ili nakon bolesti.

Dalmatia Herbs

Iako smilje slovi kao besmrtna biljka zbog povećane potražnje od strane kozmetičke industrije ono je zapravo ugrožena biljka. Zakon o zaštiti prirode smilje tretira kao zaštićenu biljnu vrstu. Zato je za njegovo branje potrebno ishoditi dozvolu i poštivati uvjete pod kojima se smije brati.

dalmatiaherbsDalmatia Herbs proizvodi potpuno su ekološki, proizvedeni u Hrvatskoj od strane OPG Vinka Vulić iz Vrlike. Nasadi se nalaze u brdima sela Gradac kod Drniša gdje je uistinu netaknuta priroda jer u krugu 10 km nema niti jednog zagađivača okoliša.

Obitelj Vulić prepoznala je sve prednosti smilja, te još jednom dokazala da dalmatinski krš nije nužno samo škrta zemlja jer u njihovoj priči tamo već nekoliko godina za redom raste 60.000 sadnica najkvalitetnijeg smilja, a u proljeće planiraju posaditi 100.000 novih sadnica.

 

 

Kontakt za dodatne informacije ili narudžbu artikala 

OPG Vinka Vulić  

Trg Fra Filipa Grabovca 10,  21236 Vrlika

E-mail: dalmatiaherbs@gmail.com

Mobitel: 095 3770 241

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: