sukulentarij

 

Ljubiteljica sam sukulenata i kaktusa još od djetinjstva. Tu ljubav prema kaktusima naslijedila sam od mame koja je neumorno sakupljala pelcere i presađivala kaktuse od kojih su neki primjerci još uvijek živi, a fizički veličinom su me i prerasli. Toliko su veliki da je njihovo “seljenje” s balkona u kuću i obrnuto postalo pravi izazov i fizički rad za snagatore.

Sjećam se još iz osnovnoškolskih dana kako sam iz dosade ( jer tada nismo imali internet i moderne tehnologije koji su na raspolaganju današnjoj djeci) listala knjige jer ih je bila puna kuća.

 

Najdraže su mi bile o uređenju interijera, Sva čuda svijeta i one o kućnim biljkama – posebno o kaktusima. Svaku knjigu prelistala sam nebrojeno puta iznova, a jednu čuvam još dan danas….Edgar i Brian Lamb, KAKTUSI.

Jedna od omiljenijih TV emisija za mene je Vrtlarica, a ono što su za Carrie Bradshow Prada i Manolo Blahnik, za mene su vrtni centri MBM i Bauhaus.

 

sukulentarij
Izvor fotke: Pinterest

 

Kad bih se morala poistovjetiti s nekom biljkom bio bi to kaktus. Postojana i izdržljiva u svim životnim uvjetima, bockava i zajedljiva ako pretjeraš, a meckava iznutra. Sa mnom trebaš jako oprezno i strpljivo ako želiš da procvjetam.

Kako se desio Sukulentarij?

 

Ono što je počelo u djetinjstvu listanjem knjiga, nastavilo se i dalje ali skrolanjem po Pinterestu. Očarana morem fotografija i DIY tutorijala kako kreirati mini zen vrtove pomislila sam: to mogu i ja!

sukulentarij

I tako je krenulo. Kako sam sklona skupljanju vintage stvari (fensi naziv za smeće) rodila se ideja o spajanju restauriranih komada otpada i sukulenata u mini vrtove pod nazivom Sukulentarij.

Sve opcije odjednom bile su otvorene. Stari luster, staklenke, starinsko kuhinjsko cjedilo, otpiljena grana breze, odbačene šalice za kavu ili čaj….sve je potencijalno ličilo na posudu za sadnju kaktusa i sukulenata. Samo ih je trebalo malo “osvježiti” uz pomoć boje ili salveta decoupage tehnikom.

Kažu da je najbolje puniti baterije u prirodi, no zbog modernog i ubrzanog načina života nismo svi u mogućnosti odvojiti vrijeme za šetnju da bi se sjedinili s prirodom u onoj mjeri koliko nam je to potrebno. Sukulentarij je mini vrtna oaza koja obogaćuje vaš radni ili životni prostor. Jedan pogled na njega može vas u mašti odvesti, barem na kratko, u ZEN zonu gdje god vi poželite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: