zednjaci-Crassulaceae
Žednjaci – Crassulaceae

 

Sukulenti su jako skromne biljke i ne traže puno pažnje, a zauzvrat pružaju ljepotu u raznim nijansama i oblicima. Idealni su za osobe koje nemaju “zelene prste” i žive u uvjerenju da su u stanju ubiti svaku biljku. Na njih doslovce možete zaboraviti, a sukulent će i dalje rasti i jednostavno biti prekrasan.

U današnjem ubrzanom načinu života idealni su za dekoraciju doma ili radnog prostora jer ne zauzimaju puno mjesta, ne rade smeće i nisu zahtjevni za održavanje.

Sukulenti su biljke koje pohranjuju veliku količinu vode u svojim listovima i stabljikama, stoga ih nije potrebno često zalijevati. Dapače, ako pretjerate sa zalijevanjem vaš sukulent će uginuti. Ova sposobnost zadržavanja vode daje im prednost pred ostalim biljkama jer mogu preživjeti u uvjetima u kojima mnoge druge biljke ne mogu.

Postoji nekoliko desetaka porodica sukulentnih biljaka od kojih su najpoznatije agave (Agavaceae), kaktusi (Cactaceae) i žednjaci (Crassulaceae).

 

agave
Agave – Agavaceae

Kako uspješno održati sukulente na životu?

Vrsta tla treba biti rahla, hladna i vlažna na dodir, ali nikada blatnjava i natopljena vodom. Predlažem da tlo špricate umjesto da zalijevate (ako je to moguće – ovisno o gustoći biljke).

Dubina tegle trebala bi biti dvostruko veća od veličine korijena, dok bi širina trebala biti čak tri puta veća. Tako ćete svojoj biljci dati dovoljno mjesta da se proširi. Na dnu svakako neka bude rupica za odljev viška vode ili stavite sloj kamenčića za drenažu.

Pružite sukulentima toplinu. Izbjegavajte poziciju na propuhu ili vani na hladnoći. Stavite ih na mjesto gdje će im uvijek biti ugodno i toplo jer im ne odgovara stalno mijenjanje uvjeta i temperature.

Puno svjetlosti – stavite ih na prozor ili blizu prozora kako bi dobili danje svijetlo. po mogućnosti na južni ili zapadni prozor.

Dobro drenirano tlo – supstrat kroz koji voda dobro prolazi. U vrtnim centrima se može kupiti poseban supstrat za sukulente, no ako ga niste u mogućnosti nabaviti, možete sami poboljšati propusnost supstrata koji imate. Najlakše je u supstrat dodati pijesak koji će vrlo lako poboljšati dreniranost.

Hranjivo tlo je ono što sukulentima treba posebno u proljeće i ljeto. Umiješajte kakvu organsku tvar u tlo ili isprobajte hranjivi miks za sadnju. Tako ćete ih nahraniti kako bi rasli zdravi i lijepi.

 

kaktusi-cactaceae
Kaktusi – Cactaceae

Nastavite pratiti našu rubriku Sukulentarij gdje možete pročitati korisne informacije o sukulentima i kaktusima, kako ih uzgajati, održavati na životu pa čak i DIY prijedloge kako izraditi vlastiti zen vrt…

 


Ako imate pitanja, prijedloge ili pokoji koristan savjet slobodno ostavite komentar ili nam pišite na e-mail: rahela.loncaric@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: