Tajna je u začinima!

Ukusno jelo? Može! Ali ne bez začina. Ne tako davno živjela sam u uvjerenju da su začini poput soli, papra, crvene paprike, peršina i origana sve što mi treba da pripremim ukusno jelo.  A onda sam jednog popodneva prošla pored trgovine u kojoj se prodaju samo začini i čajevi i ostala sam zapanjena da su uspjeli popuniti police od poda  do stropa i da je to sve što nude.

Staklenke pune praha, zrnaca i mrvica u raznim bojama bile su jako privlačne, a nepoznati orijentalni nazivi pozivali su na “otvaranje” i tako je počelo moje putovanje u otkrivanje svih nijansi dobrog okusa….

Oduvijek sam se pitala zašto štrudla s jabukama od susjede Ane uvijek miriše bolje, i kako to da kolegica Sonja s posla nikada ne koristi lijekove a uvijek je zdrava?  Zašto su neki grill majstori bolji i uspješniji  od onih drugih? U čemu je njihova tajna?

Začini i začinsko bilje

U današnje vrijeme je gotovo nezamislivo pripremiti ukusno jelo bez dodatka začina i začinskog bilja. Gotovo svaki gurman prilikom kuhanja koristi čarobne moći začina da oplemeni svako jelo, učini ga posebnim, te pruži nezaboravan užitak u hrani i piću pa čak i kod najzahtjevnijih sladokusaca.  Opojan miris pojedinih začina i začinskog bilja budi razna osjetila, djeluje stimulativno, a od davnina začini i začinsko bilje koriste se i u zdravstvene svrhe.

Upotreba začina seže daleko u prošlost – u doba neolita, oko začina su se vodili brojni ratovi, a trgovina začinima tisućama godina imala je značajnu ulogu po pitanju moći i bogatstva.  Danas su začini dostupni svima i svuda su oko nas. Veliku većinu možemo uzgojiti i sami kako bi pripremili ukusno jelo ili pak poboljšali svoje zdravlje.
Začini se mogu dodavati slanim i slatkim jelima, te raznim napitcima. Nekada su se koristili da prikriju lošu kakvoću namirnica, a u današnjem kulinarstvu koriste se kako bi obogatili okus jelima, promijenili boju ili čisto u dekorativne svrhe.

 

zacini-u-kuhinji

 

Kupovina i pohranjivanje začina

Prilikom odabira svakako preporučujem pomirisati začine (ako je to moguće). Što im je miris jači, to su svježiji. Začine je najbolje kupiti cijele te ih samljeti prije upotrebe jer ne gube svoju kakvoću tako brzo kao začinsko bilje.  Začine pohranite u čvrsto zatvorenim posudicama na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Cijele začine možete čuvati barem godinu dana, a mljevene oko 6 mjeseci.

 

Upotreba i pohranjivanje začinskog bilja

Začinsko bilje u pravilu kupujte ili uberite samo onda kada vam treba. Pohranite ga u hladnjaku ili stavite  u vrč s vodom.  Većinu začinskog  bilja potrebno je nasjeckati neposredno prije dodavanja jelu jer će u protivnom stajanjem izgubiti boju i miris. Vrlo je važno dobro pohraniti sušeno začinsko bilje. Predlažem u tamne staklenke ili keramičke posudice s čvrstim poklopcem. Ako se ipak odlučite za svijetle staklenke držite ih u mračnom ormaru ili ladici jer svjetlo škodi sušenom bilju.

 

Uzgojite sami vlastito začinsko bilje, pogotovo ako ga koristite u većim količinama – jer je znatna ušteda. Za to vam treba malo volje, nekoliko teglica, zemlja i sjeme. Neće vam zauzeti puno prostora, a možete ga staviti na prozorsku dasku, balkon ili terasu ili na bilo koju površinu na koju dopire puno dnevnog svjetla.
Kao zaljubljenik u začine i začinsko bilje mogla bih napisati gomilu tekstova i uvijek bi ostalo još ponešto za dodati, no nadam se da su vam ove osnovne informacije barem malo probudile znatiželju da saznate više.

Svatko može pripremiti ukusno jelo, bitno je samo odabrati pravi začin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: